Alala Tanalul ‘Ilma (1) -tuntunan bagi para penuntut ilmu-

Kitab Ala la Tanalul ‘Ilma

Muhammad bin Ahmad Nabhan.

Pesantren Agung Lirboyo, Kediri.

________________________________

Ilingo gak khasil ilmu anging nem perkoro

Bakal tak ceritakke kumpule kanthi pertelo

*

Rupo limpad, lobo, sabar, ono sangune

lang piwulange guru lan sing suwe mangsane

*

Jo takon songko wong siji takono kancane

kerono saktemene konco manut kang ngancani

*

Yen ono konco olo lakune ndang dohono

yen ono konco bagus enggal ndang kancanono

*

Ngajiho kerono ilmu mahesi ing ahline

lan ngunggulke lan dadi tonndho tingkah pinuji

*

Onoho ngalap faedah saben dino ing tambah

songko ilmu lan nglangi segoronr faidah

*

Ngajiho fikih kerono ngunggulke lan nuduhke

maring bagus lan wedi Allah luwih jejekke

*

Ilmu fikih kang nuduhke dalane pituduh

Hiyo benteng kang nylametake sekehe pekiwo

*

Wong ngalim fikih siji tur kang ngedohi haram

luwih abot timbang ‘abid sewu, mungguh syaithon

*

Gedhene kerusakan wong ngalim gak ngelakoni

Luwih gedhe timbang iku wong bodho ngelakoni

*

Karone iku agung-agunge fitnah dunyo

Tumrape wong kang tetanggan perkoro agama

*

Siro kepingin dadi ‘alim fikih kang weco

ra tanpo kangelan edan iku werno-werno

*

Onoto golek arto ora kanthi kangelan

dene ilmu koyo opo khasil gak kangelan

*

Naliko sampurno akale kedhik guneme

lan nyatakno kumperunge wong yen keh guneme

*

Matine wong sebab kepleset lisane

ora kok matine sebab kepleset sikile

*

Dene mlesete lisan nekakke balang endhas

dene mlesete sikil suwe-suwe biso waras

*

Wong duwe ilmu urip langgeng sakwuse mati

dene adon-adone bosok ning ngisor bumi

*

Wong bodho mati khale mlaku ning ndhuwur bumi

den nyono wong kang urip nanging podho wong mati

*

Kabeh wong maring derajat luhur obahe ati

Tapine kedhik poro rojul iku netepi

*

Naliko ono siro iku wuwuran kaum

mongko ngancanono siro ing baguse kaum

lan siro ojo sok ngancani wong kang asor

mongko sebab den sor ke serto kang asor

Tanbih:

Jumlah sedoyonipun wonten 37 podo/bait.

Kesambet ing sanes wekdal.

Mugi manfangati tumrap kito.

Comments (6)

zuhrySeptember 19th, 2011 at 6:29 pm

dikasih penjelasanya…….

AndolDecember 12th, 2011 at 5:51 am

Aku tak bisa bahasa jawa, tolong terjemahkan dengan bahasa Indonesia. Tks.

TriyonoFebruary 1st, 2012 at 8:08 am

Mohon d kasih penjelasannya,..
Kami sangat membutuhkan.
Untuk kami tularkan ke anak didik kami,..
Di mana kami bisa mendapatkan kitabnya,..
trima kasih.

oedjo doemehFebruary 17th, 2012 at 11:14 pm

ASSA;AMUALAIKUM..

gmna kbar lirboyo kang..hehe

Alalan TanalaMarch 6th, 2012 at 8:29 pm

Assalamu’alaikum wr.wb.
Bila dilengkapi bahasa Indonesia, akan lebih banyak manfaatnya…

baitiSeptember 24th, 2013 at 3:54 pm

nadhomnya kok tidak d sertakan?

Leave a comment

Your comment